Resim2

Hidrolik Mini Güç Ünitesi Nedir ? Bir yorum yazın

Herkese merhaba. Bilgi paylaştıkça değerlidir diyerek hidrolikle alakalı yazılar paylaşmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda hidrolik mini güç ünitelerinden bahsedeceğiz. Aslında hidrolik güç ünitelerini; genel olarak bir elektrik motoru (ya da benzinli motor), yağ tankı ve pompadan oluşan hidrolik sistemler olarak düşünebiliriz. Sistemdeki hidrolik motorların ve silindirlerin yani işi yapan komponentlerin çalışabilmesi için gerekli hidrolik enerjiyi sağlar. Bu sistemler; mini ünite olarak adlandırdığımız 4-5 kW güçteki ünitelerden, daha büyük güçteki endüstriyel ünitelere kadar çok çeşitli tasarımlara sahip olabilmektedir.

Engelli Lifti Unitesi 248x300

Hidrolik mini güç ünitesi (0.8 kW)

Resim1 300x300

Hidrolik güç ünitesi (22 kW)

Hidrolik mini güç üniteleri araç kaldırma liftleri, yükleme rampaları, engelli liftleri, damperler, makaslı platformlar, hidrolik presler, tarım makineleri gibi bir çok uygulamada kullanılmaktadır. Örneğin aşağıdaki resimdeki yem karma makinasında bant ve kapak hareketlerini gerçekleştirmek için hidrolik enerjiden faydalanılmış, mini bir güç ünitesi kullanılmıştır.

IMG 7834.JPG 2 225x300

Yem karma makinasında kullanılan bir mini güç ünitesi

Bu ünitelerin aslında hidrolik sistemler olduğundan bahsetmiştik. Peki mini güç üniteleri temelde hangi komponentlerden oluşur, biraz daha yakından inceleyelim.

1 300x169

  1. İlk hareketlendirici: Hidrolik pompanın çalışabilmesi için bir hareketlendiriciden tahrik alması gerekir. Bu bir elektrik motoru olabilir, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür. Sistem ihtiyacına göre AC ya da DC elektrik motorları kullanılabilir.
  2. Kaplin: Hareketi elektrik motorundan pompaya ileten parçadır.
  3. Ana blok: Bu alüminyum bloğu, sistemin beyni olarak düşünebiliriz. İçerisinde hidrolik yağın geçtiği kanallar mevcuttur Akışkan, bu blok üzerinden çeşitli komponentlere ulaşır.
  4. Hidrolik pompa: Bu komponenti de sistemin kalbi olarak düşünün, yağı basınçlandırarak sisteme akış sağlayan elemandır.
  5. Emiş borusu ve filtre: Hidrolik sistemler kirleticilerden ciddi oranda etkilenen sistemlerdir. Mini güç ünitelerinde de emiş hattında bir filtre bulunur.
  6. Yağ tankı: Sistemdeki akışkanı depolayan, kirleticilerin sisteme girmesini engelleyen ve yağın soğumasına katkıda bulunan komponenttir. Farklı tasarım ve kapasitelerde kullanılabilir.
  7. Basınç emniyet valfi: Her sistemde olduğu gibi hidrolik sistemlerde de sistemi ani basınçlardan koruyan ve basıncı sınırlandıran bir valf bulunur.
  8. Popet valf: Bu valf aslında bir yön kontrol valfidir, genellikle mini güç ünitelerinde yükü tutma ve gerektiğinde boşaltma için kullanılmaktadır.
  9. Özel valf grupları: Sistemde gerçekleştirmek istediğimiz işe, kullandığımız silindirlere göre ana blok üzerine doğrudan montajlan çeşitli valf grupları vardır. Bu grupta solenoid valfer de kullanılabilir.

Özetleyecek olursak bu ünitelerle aslında doğrusal ya da dairesel bir hareket ve kuvvet elde etmiş oluyoruz. Mini güç üniteleri, kompakt bir tasarıma sahip ve ekonomik olduklarından çok büyük güçler gerektirmeyen uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde teknolojik gelişmeler doğrultusunda bu ünitelerde de kullanılan komponentlerin özellikleri değişmekte, farklı tasarımlar ortaya çıkmaktadır. Hidros Grup ailesi olarak, 5 kW güce kadar mini güç üniteleri üretiyor, değişimi yakından takip ederek hidrolik çözümler sunmaya devam ediyoruz.

Resimler eğitim amaçlı kullanılmıştır.

 

Bir cevap yazın

SHOPPING CART

close